Lecytyna – cudowny lek na niemal wszystko?

lecytyna w postaci potrawy

Lecytyna ma bardzo istotne działanie dla funkcjonowania organizmu człowieka. Występuje w żółtkach jaj lub ziarnach soi, choć coraz częściej można ją spotkać jako dodatek do wielu suplementów diety.

Składniki

Tutaj dobroczynne działanie ma cholina, która jest jednym ze składników lecytyny. Działa ona pozytywnie na układ nerwowy i reguluje jego pracę. Znakomicie nadaje się do preparatów witaminowych wspomagających procesy myślenia i zapamiętywanie. Wzmoże naszą koncentrację i zlikwiduje uczucie zmęczenia, dodając nam werwy i energii. Poprawia zdolności intelektualne. Z choliny powstaje też acetylocholina, która podnosi odporność na stres. Odpowiada również za koordynację ruchową, wpływa na siłę i zdolność regeneracji mięśni po wysiłku.

Jakie zalety niesie ze sobą lecytyna?

Dzięki lecytynie nasz organizm lepiej przyswaja witaminę A, D czy E.  Poprzez wiązanie się ze złym cholesterolem LDL, potrafi go usunąć z organizmu. W efekcie zmniejsza się ryzyko miażdżycy i chorób serca.

Mało tego, lecytyna jest źródłem witaminy B i przeciwutleniaczy. Te składniki korzystnie wpływają na wygląd skóry, a także sprawiają, że włosy są piękne i mocne, a co więcej – zwalnia procesy starzenia się organizmu. Nie można odmówić lecytynie pozytywnego wpływu na funkcjonowanie wątroby. Dzięki niej, nie odkładają się w niej złogi tłuszczu i nie jest ona uszkodzona.

Jednak największą rolę jaką możemy przypisać lecytynie, jest jej wpływ na rozwój płodu. Kobiety ciężarne powinny przyswajać dostateczne ilości lecytyny, aby uchronić swoje dziecko przed wadami i chorobami. Udowodniono, że znacząco wpływa na rozwój mózgu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego u płodu. Dzięki niej, nie zauważa się wady w postaci rozszczepu kręgosłupa. Wpływa też na proces zagnieżdżania się zarodka w macicy.

Osoby zażywające suplementy z lecytyną mają zdrowszy wzrok, prawidłowe krążenie krwi oraz odporność organizmu. Podana w sposób naturalny czy za pomocą specjalnie wzbogaconych kapsułek – jest doskonale przyswajana przez organizm. Podsumowując, lecytynę powinny zażywać osoby narażone na wzmożony wysiłek umysłowy, jak również kobiety w ciąży dla ochrony płodu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Milena Zielińska

Arek z doświadczenia jest farmaceutą, który prowadzi niewielką aptekę zielarską w internecie. Dodatkowo zajmuje się prowadzeniem serwisu poświęconemu zdrowiu, który prowadzi ze swoimi kolegami ze studiów. W wolnej chwili pisuje dla eZabiegi24h.

More Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *